skip to Main Content

Vlooien en teken plaag.

In de herfst zijn er elke keer weer meldingen van vlooienplagen in huis. Is best gek, toch?
Dat juist nu het minder warm wordt, we nog risico lopen op vlooien?
Toch is er een logische verklaring voor: als honden en katten de afgelopen tijd niet doorlopend beschermd zijn geweest tegen vlooien, hebben vlooien eitjes kunnen leggen in je huis.
Nu het kouder wordt en binnen de verwarming aangaat, komen de eitjes versneld uit, met een vlooienplaag als gevolg.

Bescherm dieren dus ook in de herfst!
Vlooien zijn meesterlijke voortplanters en leggen soms wel 50 eitjes per dag. Er zijn dus maar een paar vlooien nodig, om een heel huis te besmetten. Eitjes bevinden zich vaak in het bankstel, in het tapijt of tussen dekens. Zodra een hond of kat eenmaal vlooien heeft, ben je er dus niet zomaar weer van af.
Vlooien veroorzaken bij je dieren bovendien veel ongemak door jeuk en irritaties.
Toekijken hoe je huisdier jeuk heeft, dat wil je niet. Sommige honden en katten kunnen zelfs een allergische reactie op een vlooienbeet krijgen.
Dit maakt de klachten alleen maar erger.  Ze kunnen zich dan tot bloedens toe openkrabben.

Lintworm

Jeuk is niet het enige probleem als er vlooien in huis zijn. Vlooien kunnen bijvoorbeeld ook lintworm overbrengen. Bij katten of honden met lintworm kruipen er telkens segmentjes van de lintworm uit de anus van het dier. Buiten de kat of hond drogen ze op en zien ze eruit als rijstekorrels.

Denk in de herfst ook aan teken.
Wist je dat je honden er de herfst en tijdens warme winterdagen ook tegen teken moet beschermen?
Zolang het buiten nog 7o C. is, zijn teken actief. Buiten kunnen die makkelijk teken oplopen en deze mee naar binnen nemen. Binnen gaan teken op zoek naar een nieuwe gastheer…. en dat ben je misschien zelf! Vraagje dierenarts een middel dat tegen vlooien en teken werkt; dan ben je in één keer klaar.
Tegenwoordig is het gelukkig een makkie om honden en katten tegen vlooien te beschermen. Bij de dierenarts haal je een simpele behandeling, waarmee huisdieren meerdere maanden tegen deze beestjes beschermd zijn. Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel…
Misschien ben je terughoudend met het gebruiken of adviseren van vlooienmiddelen voor dieren. Mogelijk denk je zelfs, dat er geen vlooienprobleem is, omdat je geen vlooien ziet. Maar vlooien blijven niet stil zitten als je naar ze op zoek bent. Vaak vind je ze pas als er veel vlooien zijn. En juist als je er wel een ziet, ben je al te laat. Je huis is dan al besmet.
Vlooien die je op een dier ziet, maken maar 5% van het hele vlooienprobleem uit. Eitjes, larven en poppen in je huis, nemen de overige 95% voor hun rekening (en die zie je niet).
Een vlooienplaag voorkomen is daarom beter en gemakkelijker dan er weer van af te moeten komen.
Vraag altijd eerst de dierenarts om advies. De dierenarts kent vaak de thuissituatie het best en ben je er zeker van dat het voorgeschreven middel dat je krijgt is onderzocht op effectiviteit en veiligheid.
Voorkomen is beter dan genezen.

Henk Schattenberg