Fokken met je Engelse Springer Spaniel

Een zoekopdracht op Google met “Fokken met het hond” en je krijgt een oneindige grote lijst met resultaten.
Met het aantal boeken dat er over geschreven is, kan je boekenkast vullen.
In ieder boek of website komt het weer naar voren. De boodschap is denk er niet te makkelijk over. Er komt veel bij kijken bij het fokken met je hond.

Bij de Engelse Springer Spaniël Club Nederland zijn we van mening dat we niet de zoveelste willen zijn met een lijst van wat is goed of fout.
We hebben als rasvereniging het fokreglement. De basis van het document komt van de Raad van Beheer voor honden. Is daarbij aangevuld met regels voor Engelse Springer Spaniëls.

Het is daarom verstandig de informatie van de Raad van Beheer voor honden door te nemen. Om u te helpen hebben we een selectie gemaakt die betrekking hebben op de Engelse Springers Spaniëls.

Daarnaast is het altijd verstandig contact op te nemen met een fokker van Showhonden  of Jachthonden  die aangesloten is bij de Engelse Springer Spaniël Club Nederland.
Dit zijn de mensen met de nodige ervaring. Zij kunnen u het beste uitleg geven over het fokken met je hond.

Model koopovereenkomst ESSCN  klik hier

Links van de raad van beheer voor honden

Gezond fokken met fairlok

gezond-fokken-met-fairfok

In ons duurzaam fokbeleid zijn de gezondheid, het welzijn en het sociaal gedrag van honden leidend. Iedereen wil immers een gezonde en sociale hond. De maatregelen uit ons duurzaam fokbeleid stellen de hond dan ook centraal. Daarmee ligt de lat voor onze fokkers hoog. Wel proberen we de lat niet zo hoog te leggen dat fokkers naar het grijze circuit verdwijnen waar geen stambomen worden aangevraagd, omdat dit vaak ten koste gaat van de gezondheid en het welzijn van die honden. Samenwerking in de hondenfokkerij en de totale hondensector is noodzakelijk. Samen met andere belangrijke organisaties uit de hondensector werken we aan gezonde en sociale honden in Nederland via ‘FairDog’.

Stambomen aanvragen voor pups

stambomen-aanvragen-voor-pups

Bij een rashond in Nederland hoort een stamboom en een registratiebewijs, maar hoe kom je daaraan? Op deze pagina vind je alle informatie over de verschillende stappen die je moet doen voor de aanvraag van stambomen voor je nest pups.

Fokker ondersteuning

fokker-ondersteuning

Als overkoepelende organisatie voor alles dat met houden van honden te maken heeft, vinden wij het verantwoord fokken van gezonde en sociale honden erg belangrijk. Daarom ondersteunen wij de verantwoorde fokkers van stamboomhonden graag bij het fokken van een nest stamboompups.

Kennelnaam

kennelnaam

Een kennelnaam is niet noodzakelijk om pups met stambomen te fokken. Met een kennelnaam onderscheidt een fokker zich wél in positieve zin. Honden met een kennelnaam zijn herkenbaar tussen hun soortgenoten. Daarmee geeft de fokker aan trots te zijn op de pups die hij gefokt heeft en helemaal achter zijn manier van fokken te staan. Voor het aanvragen en houden van een kennelnaam moet je als fokker aan bepaalde eisen voldoen.

Basisreglement welzijn en gezondheid

basisreglement-welzijn-en-gezondheid

In het Kynologisch Reglement zijn een aantal regels opgenomen met betrekking tot het welzijn en de gezondheid van de teef waarmee wordt gefokt.

Fokken en gedrag

fokken-en-gedrag

Voor veel mensen is hun hond een volwaardig lid van het gezin. De hond moet sociaal zijn en geen ongewenst gedrag vertonen. Honden die heel erg bang of juist heel erg agressief zijn, zijn niet geschikt als huisdier. Als fokker weet je hoe belangrijk het sociaal gedrag van je honden is. Sociaal gedrag van je pups begint al bij de keuze van de reu die je wilt gebruiken om je teef te dekken. Je kent je teef als geen ander en wilt ook graag inzicht in het gedrag van de reu. Om het gedrag van een hond te kunnen testen, hebben wij de MAG-test laten ontwikkelen. MAG staat voor Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag. Met de MAG-test kun je niet alleen angst en agressie testen, maar ook andere gedragsaspecten. Voor sommige rassen is een MAG-test verplicht als je met honden van zo’n ras wilt fokken. Over de MAG-test en voor welke rassen deze test verplicht is, lees je hier meer.

Advies chippen en vaccineren

advies-chippen-en-vaccineren

Wij proberen alle stamboompups voor de leeftijd van 7 weken te chippen. Dit wordt ook wettelijk gevraagd in de regels voor identificatie en registratie van gezelschapsdieren. Chippen en vaccinatie zijn dan op elkaar afgestemd waardoor de dierenarts bij de eerste vaccinatie het dierenpaspoort kan koppelen aan het chipnummer.

Fokken en gezondheidsonderzoeken

fokken-en-gezondheidsonderzoeken

Wij vinden dat de gezondheid, het welzijn en sociaal gedrag van een hond het belangrijkste zijn. Daarom protocolleren wij gezondheidsonderzoeken en administreren deze ook. De uitslagen van deze gezondheidsonderzoeken publiceren wij vervolgens op onze website onder ‘Generaties & Gezondheid online’.

DNA afstammingscontrole

dna-afstammingscontrole

Om er zeker van te zijn dat de opgegeven ouders ook echt de ouders van je hond zijn, controleren we de afstamming met DNA-onderzoek. Van alle rashondenpups nemen wij DNA af. Het DNA sturen wij op naar de Van Haeringen Group. Dit laboratorium is geaccrediteerd. In het laboratorium stellen ze voor iedere pup een DNA-profiel vast. De DNA-profielen van de ouders vergelijken we met de DNA-profielen van de pups. Zo bepalen we of de afstamming klopt. Deze afstammingscontrole is verplicht voor alle rashondenpups.

Project verwantschap

project-verwantschap

Een groot probleem binnen de fokkerij van rashonden is de toename van inteelt binnen een populatie. Inteelt kan een nadelig effect hebben op de gezondheid, vruchtbaarheid en conditie van honden en kan leiden tot meer pups met erfelijke gebreken. Het project ’Verwantschap’ richt zich op deze problematiek door het ontwikkelen van software waarmee je populaties kunt analyseren en het effect van maatregelen kunt voorspellen. Dit project past binnen onze toekomstvisie ‘Op weg naar de gezonde (ras)hond’ en is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken.